×

Woord vooraf

#Economie

#Bereikbaarheid

Corporate

Partners



Colofon

Uitgave van:
Metropoolregio Rotterdam
Den Haag (MRDH)

Postbus 21012
3001 AA Rotterdam

Bezoekadres:
Westersingel 12
3014 GN Rotterdam

E-mail: informatie@mrdh.nl
Website: mrdh.nl

Realisatie:
Metropoolregio Rotterdam
Den Haag
Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk

Juli 2019





2. Van duim omhoog tot fietsriksja

Stimuleren van slimmer werken en reizen

Om doorstroming op de wegen en bereikbaarheid van de regio te kunnen blijven waarborgen is actie nodig. Vaak blijken diverse - soms heel ludieke - acties al succesvol om de bereikbaarheid te verbeteren.

Mobiliteitsmakelaars zijn aangesteld om bewust reisgedrag te stimuleren. Is het altijd nodig om de auto te pakken of doen we dat uit gewoonte? Campagnes als ‘Wees geen Filedier’ en ‘Ga3punt0’ maken reizigers bewust van hun mobiliteitskeuze. Met succes. Steeds vaker pakken reizigers de fiets. Zo fietsten honderden mensen ruim 200.000 kilometers bij elkaar met een actie voor het goede doel; een elektrische fietsriksja voor bewoners en cliënten van WZH Transvaal. Fietsen werd ook gestimuleerd door de actie ‘probeer een e-bike’, waarbij automobilisten een week lang konden ervaren hoe het is om met de elektrische fiets naar het werk te gaan. De actie ‘Duim omhoog voor de fietser’ beloonde fietsers voor hun goede gedrag.

Publiek-private samenwerking

In 2018 werd de FietsAward uitgereikt aan gemeente Pijnacker-Nootdorp, een prijs die wordt toegekend aan een organisatie die fietsen door medewerkers stimuleert. Verbetering van mobiliteit is echter niet alleen een zaak van overheden, stellen De Verkeersonderneming en Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. Samen met ruim 250 werkgevers in de metropoolregio Rotterdam Den Haag zetten zij acties uit voor openbaar vervoer, fiets en thuiswerken. Die aanpak leidde in 2018 tot ruim vierduizend spitsmijdingen en ruim duizend minder vrachtwagens in de spits.

Verbetering van mobiliteit is niet alleen een zaak van overheden, ook van private partijen

Veel resultaten

In de afgelopen jaren wist alleen al De Verkeersonderneming ruim 18 duizend spitsmijdingen te realiseren. Meer dan 30 duizend mensen deden mee aan projecten en regelingen op het gebied van fiets, OV en nieuwe mobiliteitsdiensten. Ook in Bereikbaar Haaglanden en Rijnland werkten overheden en bedrijfsleven met succes intensief samen. Het aantal convenantpartners en deelnemende ondernemersverenigingen steeg fors. Zo ook het aantal deelnemers aan e-bikepools en OV-probeeracties, en het aantal bedrijven met logistieke efficiency.

Markplaats voor mobiliteit

Tot slot krijgen via verschillende marktplaatsen initiatieven een subsidie die leiden tot minder verplaatsingen per auto in de spits. Voorbeelden zijn de watertaxi Schaardijk Stormpolder, de multimodale routeplanner Timesup en het Vipre Doelgroepenvervoer in de Rotterdamse haven.


Meer #BEREIKBAARHEID: