×

Woord vooraf

#Economie

#Bereikbaarheid

Corporate

Partners



Colofon

Uitgave van:
Metropoolregio Rotterdam
Den Haag (MRDH)

Postbus 21012
3001 AA Rotterdam

Bezoekadres:
Westersingel 12
3014 GN Rotterdam

E-mail: informatie@mrdh.nl
Website: mrdh.nl

Realisatie:
Metropoolregio Rotterdam
Den Haag
Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk

Juli 2019





1. Bereikbaarheid in samenhang met woningbouw ontwikkelen

Onderzoeken maken mogelijkheden zichtbaar

De metropoolregio Rotterdam Den Haag groeit sterk. De komende decennia komen er 400.000 mensen bij. Daarvoor zijn 170.000 nieuwe woningen nodig. Dat vergt maatregelen om de bereikbaarheid op peil te houden.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag, het Rijk, de provincie Zuid-Holland en gemeenten investeren de komende jaren fors in de bereikbaarheid van de regio. In de regio Rotterdam is daarvoor in 2018 een MIRT-verkenning gestart naar een extra oeververbinding. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Den Haag startte met een verkenning naar een nieuwe railverbinding naar de Binckhorst.

Ook kijken naar slimme mobiliteit

Voor een extra oeververbinding over de Nieuwe Maas in de regio Rotterdam stelt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag samen met de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland € 280 miljoen beschikbaar. Het Rijk draagt bij met € 200 miljoen. Voor no regret-maatregelen voor een betere bereikbaarheid van het Central Innovation District (CID) en de Binckhorst is door betrokken partijen een budget van € 137 miljoen beschikbaar gesteld.

Voordelen bij binnenstedelijk bouwen

Verder stelde het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat op verzoek van de MRDH € 300 miljoen beschikbaar voor de aanleg van vier sporen op het treintracé Rijswijk-Delft Zuid. Ook is in 2018 een onderzoek gestart naar verbetering van de bereikbaarheid Zoetermeer-Rotterdam-Den Haag, Corridor Westland 3.0 en Voorne-Putten. Ontwikkeling van openbaar vervoer en woningbouw gaan hand in hand. Langs de spoorlijn van Leiden naar Dordrecht zijn daarvoor mogelijkheden. In de Verstedelijkingsalliantie werken acht gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag daaraan. Binnenstedelijk bouwen is duurzaam, vergroot de betaalbaarheid van het woningaanbod, verbetert het openbaar vervoer, versterkt de economie en spaart het landschap.


Meer #BEREIKBAARHEID: