Waar steden fors groeien, krijgt goede bereikbaarheid een steeds belangrijkere functie. Alle bestaande en nieuwe inwoners willen immers goed en snel hun woning, hun werk en de plekken waar ze recreëren bereiken. Daarom gaan verstedelijking en mobiliteit hand in hand. In het programma MoVe (mobiliteit en verstedelijking) werken Rijk en regio, waaronder de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, samen aan oplossingen die nodig zijn bij verstedelijking en bij groei van economie en mobiliteit. Zo ook bij de ontwikkeling van (1) CID-Binckhorst in Den Haag en (2) Oeververbindingen in regio Rotterdam.
Den Haag krijgt er tot 2040 zo’n 100.000 nieuwe inwoners bij. De helft van die nieuwkomers vindt een plek in het Central Innovation District (CID) en de Binckhorst, het gebied tussen en rond de stations Den Haag Centraal, Den Haag HS en Laan van NOI. In dit gebied worden zo’n 25.000 woningen en 30.000 arbeidsplaatsen gerealiseerd. Bij de ontwikkeling van het gebied ontstaan ook nieuwe kansen voor ondernemerschap, talent en duurzame werkgelegenheid. Het toenemende aantal inwoners zorgt tevens voor meer verplaatsingen. En dat heeft weer z’n effect op de bereikbaarheid en de leefbaarheid in het gebied. Daarom krijgt duurzame bereikbaarheid prioriteit. Ofwel: stimuleer mensen andere vormen van vervoer te kiezen boven hun eigen auto. Openbaar vervoer speelt daarbij een sleutelrol.
De gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg, de provincie Zuid-Holland, het Rijk en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag onderzoeken samen hoe je toekomstig openbaar vervoer in en naar CID-Binckhorst zo goed mogelijk kunt organiseren en welke investeringen daarvoor nodig zijn. In de MIRT-verkenning (zie ook kader hierna) CID-Binckhorst onderzoeken de partijen de OV-mogelijkheden tussen station Den Haag Centraal, de Binckhorst en station Voorburg, alsmede een aansluiting richting Delft. Dit onderzoek leidt in 2022 tot de best mogelijke oplossing voor een OV-verbinding.
Mede vanwege de woningbouwopgave in CID-Binckhorst is, samen met een goed hoogwaardig openbaar vervoer, een aanvullend pakket aan mobiliteitsmaatregelen, zoals fietsvoorzieningen noodzakelijk. Deze maatregelen zorgen straks voor vijf belangrijke effecten.
Vanuit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) werken overheden aan het veilig, bereikbaar en leefbaar houden van Nederland. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van CID-Binckhorst. Daarom is een MIRT-verkenning gestart, een fase in het volledige MIRT-traject. Dit grootschalige onderzoekstraject start met een pre-verkenning, gevolgd door een MIRT-verkenning, een MIRT-planuitwerking en uiteindelijk de MIRT-realisatie.
Ook voor de regio Rotterdam is goede bereikbaarheid van vitaal belang. Zeker nu de regio groeit, drukker wordt en er bovendien 50.000 woningen bij krijgt om alle nieuwe inwoners te kunnen huisvesten. De gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de MRDH onderzoeken - via een MIRT-verkenning - diverse maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren. De in 2021 afgeronde analytische fase van de verkenning geeft diverse kansrijke oplossingen voor een betere bereikbaarheid over de weg en via het OV. Een kortere reistijd naar werk en onderwijsinstellingen moet bovendien de kansen voor mensen op onderwijs en werk vergroten en de maatregelen moeten tot een verbeterde leefkwaliteit leiden. Nadere uitwerking van de kansrijke oplossingen is naar verwachting eind 2022 gereed. Vanwege de omvang van de MIRT-verkenning is het onderzoek in vier deelstudies opgedeeld.
De zuidelijke Randstad krijgt er de komende jaren 400.000 nieuwe inwoners bij. Daarvoor zijn zo’n 240.000 nieuwe woningen nodig. Daarnaast blijven economische sectoren groeien als de Mainport Rotterdam, de Greenport West-Holland en de kennis- en diensteneconomie in en rond de steden. Met deze groei van bewoners en economie neemt ook de druk op de bereikbaarheid en de beschikbare ruimte toe. In het programma MoVe (Mobiliteit en Verstedelijking) werken de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeenten Den Haag en Rotterdam samen aan oplossingen die nodig zijn bij de groei van mobiliteit, economie en verstedelijking.
De partijen werken aan de volgende projecten.
Bekijk ook dit filmpje: