×

Woord vooraf

#Economie

#Bereikbaarheid

Corporate

Partners



Colofon

Uitgave van:
Metropoolregio Rotterdam
Den Haag (MRDH)

Postbus 21012
3001 AA Rotterdam

Bezoekadres:
Westersingel 12
3014 GN Rotterdam

E-mail: informatie@mrdh.nl
Website: mrdh.nl

Realisatie:
Metropoolregio Rotterdam
Den Haag
Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk

Juli 2019





1. financiële impulsen voor de economie

Kansen nieuwe economie benutten: fieldlabs en innovatieprogramma’s

Innovaties moeten in een hogere versnelling komen. Bedrijven en instellingen werken daarvoor met elkaar samen binnen fieldlabs. Rijk, provincie en Metropoolregio Rotterdam Den Haag ondersteunden deze open innovatieomgevingen. Hiervan profiteren MKB’ers die de overgang willen maken naar de nieuwe economie door de inzet van nieuwe technologische toepassingen.

Fieldlabs

Nieuwe technologie biedt kansen. Daarom ondersteunt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag fieldlabs. In fieldlabs werken bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen samen aan innovaties en oplossingen. Een 3D-printer die een scheepsschroef print, een robot die sneller en nauwkeuriger kan lassen en een vliegtuig dat lichter en daardoor milieuvriendelijker is. Mooie voorbeelden als deze zijn in een informatief filmpje samengebracht.

Bekijk de fieldlabs

Impuls voor innovatieve MKB’ers

In 2018 reikte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat IPC-cheques uit. IPC staat voor Innovatie Prestatie Contracten. In totaal werd € 1,5 miljoen beschikbaar gesteld voor MKB’ers die gezamenlijk een innovatieproject willen starten. Met name op het gebied van robotisering, big data en sensortechnologie. Bijzonder, want dit was een op maat gemaakte regeling, speciaal voor ondernemers in Zuid-Holland. Gerealiseerd in nauwe samenwerking met de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De maakindustrie een duwtje in de rug geven

Stimulans maakindustrie

Dankzij brede samenwerking met InnovationQuarter, TNO, de provincie Zuid-Holland, kennisinstellingen, brancheorganisaties en ondernemingen is SMITZH opgericht. Een loket waar ondernemers met al hun vragen over automatisering terecht kunnen. De MRDH stelde € 750.000 beschikbaar om de maakindustrie een duwtje in de rug te geven. De gemeente Den Haag en het Rijk droegen ook bij, waardoor er een totaalbedrag van € 2,5 miljoen was voor het opzetten van de Smart Industry Hub, SMITZH.

> Meer over SMITZH

Innovatieve oplossingen voor energie en klimaat

Na SMITZH startte in november 2018 het tweede innovatieprogramma: Energie & Klimaat. Met het programma ondersteunt de MRDH MKB’ers door ze te koppelen aan fieldlabs. De fieldlabs bieden netwerk, expertise en een testomgeving. Bijvoorbeeld voor het testen van zonnepanelen die op water drijven. Of voor het testen van waterstofgas als alternatieve brandstof voor verwarming van huizen. Het programma is een samenwerking van InnovationQuarter, TNO en de provincie. De MRDH investeerde € 850.000 in het Innovatieprogramma Energie & Klimaat. Daarmee zijn veertien innovatieprojecten mogelijk gemaakt bij zes verschillende fieldlabs:

1. Biotech Campus Delft
2. Dutch Optics Centre
3. Duurzaamheidsfabriek
4. The Green Economy
5. The Green Village
6. VP Delta


Meer #ECONOMIE: